października 22, 2018

WAFELEK PRINCESSA DOMOWEJ ROBOTY

 Tydzień temu pokazałam Wam jak zrobić knoppers w domu. Tym razem zapraszam Was na domową princesse. Wafelek wyszedł bardzo podobny do tego sklepowego i mocno kokosowy. Jeżeli lubicie wiedzieć co jecie to warto spróbować zrobić go samemu. Mąż od razu zjadł połowę porcji.
Składniki:
1/2 szkl. mleka
100 g masła
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka w proszku
100 g wiórek koksowych
1 tabliczka białej czekolady
3 wafle tortowe

Mleko płynne, masło i cukier podgrzewamy aż składniki rozpuszczą się. Przestudzić, dodać mleko w proszku i wymieszać tak aby nie powstały grudki. Na sam koniec dodać wiórki kokosowe (zostawić 2 łyżki do posypania na górę) i wymieszać.

1 wafel układamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy masą koksową. Na masę wafel i ponownie masa koksowa. Przykrywamy masę waflem, zawinąć w aluminium i obciążyć garnkiem z wodą.

Po 3 godzinach rozpuścić białą czekoladę. Polać wierzch wafle i posypać pozostałymi wiórkami. Pokroić na mniejsze
części.

12 komentarzy:

  1. Poproszę o dwa kawałki do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo, kokosowa jest najlepsza ze wszystkich! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te wafelki, muszę zrobić z Twojego przepisu, bo te sklepowe zawierają samo zło :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie domowe wafelki są najlepsze :) bardzo podoba mi się nadzienie, z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat tych wafelków nigdy nie lubiłam, w ogóle nie jestem fanka białej czekolady :) Ale szacunek za odtworzenie przepisu! I wyglądają pieknie :

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój syn uwielbiam wszystko co jest z kokosem. Twoje wafelki przydałyby mu do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Biały wafelek ma w sobie słodyczy moc!
    Dla fanów słodkości i kokosa w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mi narobiłaś ochoty! uwielbiam kokosowa princessę i chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności!! na pewno spróbuję, bo bardzo lubiłam te batoniki. Teraz mieszkając za granicą nie mogę ich kupić. Domowe są na pewno o niebo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą być pyszne, wypróbuje przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.