Karnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce
czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z
maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był
tradycyjnym chrustem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIXML4J25p_8yGznZVaLC_B9zCgkqfGayyr-_Hoy4T15aFGP9iT57l172_3ZyBqNrz_HG1Yn7gBnxyc-jqAFAA6s8nrj68FpFfdhyfkknVFtylgkejGIlRIMyKLfhhJXFEvohf7gdSJNc/s320/DSC_0300.jpg)
Mąż
lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania
faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią
faworki... przyjaciele też je lubią. A wczoraj wpadli rodzice bo
powiedzieli, że Nowy Rok dobrze jest zacząć od wizyty u córki więc
przygotowałam pyszne i szybkie faworki... z makaronu. Tak z makaronu...
Faworki mają korzenną
nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je
świeże prosto z patelni.
Składniki:
1/2 op. makaronu świderki Arc Pol (jasne i orkiszowe)
2 łyżki cukru
1 łyżka przyprawy korzennej
olej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOiqWGZTRwAJ1jEUvwrYkIa93aSykynDScOgLmWa038qR2mOfaj2xW6xXbA2GGRzPOiw9uucaZ6cl-_2tr9w_qqhR-EI1eHAdlYEIHHrSr2WN4pK7wkrX4iiJ-Bwbpe6tdQzePadroCTU/s320/DSC_0302.jpg)
Cukier mieszamy z cynamonem. Makaron Arc Pol świederki gotujemy ale dente. Odcedź.
Rozgrzej olej w małym garnku i smaż makaron aż uzyska złoty kolor. Po
wyjęciu z oleju obtocz każdy makaron w cukrze z cynamonem.
Podajemy ciepłe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.