stycznia 28, 2019

ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY

Nie pieczemy w domu często pieczywa mimo, że najlepsze jest takie domowe. Uwielbiam zapach drożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym.

Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy. 

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 op. drożdży
150 ml letniej wody
150 ml letniego mleka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 słoik sosu pieczarkowego (można oczywiście przygotować swój, ale tym razem zabrakło czasu). Użyłam sosu Łowicz.
40 g parmezanu
1 żółtko
1 łyżeczka oregano

Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę. Zmiksować aż składniki połączą się a ciasto będzie kleiste. Na blat wysypać odrobinę mąki. Ugniatać ciasto aż będzie gładkie i giętkie. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć na ciasto warstwę sosu pieczarkowego oraz posypać parmezanem. Zwinąć chleb na kształt rolady. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć i odstawić na pół godziny.

Na koniec posmarować żółtkiem i posypać parmezanem. Piec w temp 180 st. przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.