listopada 30, 2019

PIECZONA SZAKSZUKA Z KIELBASĄ I PAPRYKĄ

Szakszuka to potrawa z bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z pomidorów, papryki i cebuli. Ja przygotowałam jej wariacje z dodatkiem kiełbasy morlińskiej (kiełbasa z szynki kurczaka).

Ostrzejsza dzięki chilli, chrupiąca kiełbaska i aromat pomidorów to właśnie kwintesencja tego dania.

Składniki:
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
oliwa z oliwek
2 łyżeczki koncentratu
2 pomidory
 sól
pieprz
1 łyżka octu winnego
1 papryczka chilli
2 jajka
szczypta cukru
szczypior do posypania

Cebule pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone chilli i podsmażać 1 minutę. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory i dusić aż rozpadną się a sos zgęstnieje. 

Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dusić przez 1 minutę. Piekarnik podgrzać do 150 st C. W sosie zrobić wgłębienia. Wbić jajka. Piec przez ok 8 minut. Po 3 minutach dodać kiełbasę morlińską z szynki z kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.