grudnia 01, 2019

ZUPA GRZYBOWA Z KASZA JAGLANĄ

Zupa grzybowa to nieodłączny smak świąt. U nas nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. Jest przygotowywana z suszonych grzybów, śliwkami suszonymi i podawana z makaronem. Tym razem jednak na stole pojawi się z dodatkiem kaszy jaglanej.
salaterki ambition (miseczki do dipów)

Składniki:
1 garść suszonych grzybów
10 śliwek suszonych
500 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
majeranek
kasza jaglana
śmietanka słodka (opcjonalnie)

Grzyby namoczyć przez noc w wodzie. Po tym czasie gotować grzyby przez godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę, pokrojone grzyby dodać do bulionu. Część wody w której gotowały się grzyby dodać do bulionu wraz ze pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotować 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i majerankiem.

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. 

Zupę podajemy z kaszą jaglana oraz kleksem ze śmietany (jak ktoś lubi)

Piękną zastawę możecie kupić na Ambition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.