kwietnia 07, 2020

BEZY ZIEMNIACZANE

Bezy ziemniaczane to upieczona masa ziemniaczana o nucie sera. Idealne do mięs i sosów.
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 jajka
1/2 szkl. śmietany
50 g sera żółtego startego
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć je. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ziemniaków dodać masło, żółtka, ser, śmietanę oraz przyprawić solą i pieprzem.

Do ziemniaków dodać piane z białka. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Blachę natłuścić. Szprycą wyciskać ziemniaki na kształt rozetek. Piec w temp 200 st C przez ok 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.