kwietnia 08, 2020

ZUPA JARZYNOWA Z TUŃCZYKIEM

Jeżeli szukacie czegoś co szybko i łatwo przygotować to jest właśnie to danie. Na początku gotuje się warzywa do miękkości z na sam koniec dodaje się pozostałe składniki.
Składniki:
50 g wędzone boczku
2 puszki tuńczyka z sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 por
1 marchew
2 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
sól
pieprz
skórka z 1 cytryny
200 ml śmietanki
2 łyżki kaparów
pietruszka

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pierścienie. Posolić. Dodać do boczku. Zeszklić cebulę.  Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości przez 3 minuty. Od czasu do czasu mieszamy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw, zalać wodą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotować aż ziemniaki zmiękną. Następnie posiekać kapary. Dodać je wraz ze śmietanką, skórką cytrynową, tuńczykiem. Doprowadzić zupę do wrzenia.Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę z pietruszki i odstawić na 5 minut.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.