kwietnia 10, 2020

ZUPA CHRZANOWA

Kremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół.

Składniki:
2 pory
2 korzenie pietruszki
2 ziemniaki
2 cebule
0,5 selera
2 l wody
200 ml śmietanki
200 g wędzonego boczku
liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżka majeranku
4 łyżki chrzanu tartego
sól
pieprz świeżo mielony

Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków) obrać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu z boczku.Podsmażone warzywa dodać do garnka z wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek.

Gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Wyciągnąć pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do bulionu warzywnego. Gotować 20 minut. Zblendować na gładki krem. 

Dodac chrzan, śmietankę. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować aby smaki przegryzły się. Podawać z boczkiem


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.